Windmolen

Als je ergens geen verstand van hebt, dan moet je er op vertrouwen dat iemand anders dat wel heeft. Een civiel ingenieur zei ooit eens tegen mij: ‘Het kost meer energie om een windmolen te maken dan dat hij ooit aan energie gaat opleveren.’ Die stelling vond ik intrigerend. Het leek me dat dat niet waar kon zijn, maar het was een ingenieur en hij zat hoog in onze organisatie, dus ik geloofde hem.
Op internet vond ik laatst de tegengestelde bewering dat ‘de energiekosten van het maken, plaatsen en weer afbreken van een windmolen, gelijk zijn aan de opbrengst van één winderige winter. Daarna zijn er voor een gemiddelde windmolen nog twintig winstgevende jaren te gaan.’
Ik ben bereid alles te geloven, maar weet dat niets absoluut waar is. Achter elke bewering gaat een wereld schuil van invalshoeken, van halve waarheden en grote belangen. PR-bureau’s worden er goed voor betaald om verhalen de wereld in te helpen. Ik twijfel bij alles wat ik er over lees.
Op dezelfde website staat dat de kostprijs van een kilowatt windenergie gelijk is aan 14 eurocent, terwijl de marktprijs 6 eurocent is. Zelfs als we alle maatschappelijke kosten van milieuvervuiling en CO2-uitstoot, fijnstof enzovoort erbij optellen dan kost olie-electriciteit nog steeds maar 10 eurocent, 30% goedkoper dan windenergie (Let op: je kunt ook zeggen, windenergie is 40% duurder! Dat klinkt al wat erger, als je dat zou willen).
Dat kan niet waar zijn? In één winderige winter verdien je de hele windmolen terug qua energie. Energie die je voor 6 eurocent inkoopt! Stel je hebt daarna nog wat jaarlijks onderhoud, die hoogstens de zomeropbrengst kost. Dan heb je in twintig jaar, 59 winderige seizoenen lang, gratis windenergie. Als je die voor 6 cent verkoopt, dan loop je toch keurig binnen, en heb je geen subsidie nodig (of kwijtschelding van belasting). Zo ontspoort deze blog in onwetendheid en laat zij u en mij in vertwijfeling achter.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.