Vrouwenvak

Gisteren was ik op de Hogeschool Utrecht voor een gastcollege. Het ging over de communicatieve organisatie. Het pubiek bestond uit tien vierdejaars studenten Strategische communicatie. Zoals te verwachten: negen vrouwen en een man. Dat komt vrijwel overeen met de samenstelling van de afdeling Communicatie bij de gemeente Almere. Van de 50 medewerkers zijn er 40 vrouw. Het communicatievak is gefeminiseerd.
Nu past communicatie goed bij vrouwen. Meer dan mannen zijn zij in staat zich in een ander in te leven, goed te luisteren en geduld te oefenen. Prima eigenschappen in een vak dat steeds meer nadruk legt op dialoog en draagvlak in plaats van voorlichting en instructie. Niet langer zender-boodschap-ontvanger, contact is het kernwoord en termen als verbinding en betrokkenheid zijn vrouwelijke woorden.
Vrouwen zijn beter in staat de ontmoeting achter de ontmoeting te interpreteren. In de gebaren, de oogopslag, de toon en de modulatie, ontdekken zij eerder dan mannen de onderlinge verhoudingen en de verborgen agenda’s.
Zover er nog mannen werken in de communicatie zijn het wat oudere oud-journalisten die persvoorlichter zijn geworden, of ze zitten wat meer in de technische hoek: webmasters en social media experts, en oververtegenwoordigd zijn ze ook nog in het communicatiemanagement. In die laatste categorie val ik dus zelf: de haan in het kippenhok.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.