Volgen

De gemeente Almere was de eerste gemeente met een twitteraccount. Het nieuws zat wat verstopt tussen het nabestaandenpensioen, de 555-actie en het einde van de recessie, maar het kan bijna niemand zijn ontgaan.
Toen mijn collega’s dat account aanmaakten, wist ik nog van niks. Ik maakte voor het eerst kennis met Twitter in de zomer van 2008. Ik had het Genootschap voor Communicatiemanagement in Almere op bezoek. Eén van de leden werkte bij de Technische Universiteit Eindhoven en liep parmantig met haar smartphone rond, terwijl ze uitlegde hoe ze iets aan het uittesten was dat steeds meer studenten in Eindhoven gebruikten. Het heette Twitter, een soort sms maar dan op internet, zodat iedereen kon meelezen.
Nu is die uitleg volkomen duidelijk, maar toentertijd begreep ik er niets van en zag ik ook het nut er niet van in. Ik had niet eens een smartphone. Pas een half jaar later, toen de gemeente dus allang dat account had, legde onze eigen internetexpert mij uit wat je met Twitter kon doen en zij hielp mij aan een eigen account.
Lang had ik geen idee wat ik er mee moest. Ik had niets te melden. En als ik wel wat te melden had, dan kon ik dat maar beter niet doen. Zeker niet toen ineens journalisten en gemeenteraadsleden mij gingen volgen die in mijn beleving met elke tweet op de loop konden gaan. Ergens in 2010 heb ik zelfs officieel een tweet gestuurd dat ik ermee ophield.
Binnen een half jaar pakte ik de draad weer op. Een collega van mij volgde elk gemeenteraadslid en elke wethouder op zijn of haar twitterpad. Tijdens de gemeenteraad was er een soort ’tweede scherm’, waar het debat van commentaar werd voorzien. Dat moest je kunnen volgen.
Trots ben ik op mijn collega’s die zo voorlijk waren om in 2008 al een gemeentelijke twitteraccount aan te maken. De account heeft nu 5941 volgers. Het is een krachtig communicatiemiddel, vooral bij rampen en acute situaties. Dus hierbij nog een aanbeveling: voor uw eigen veiligheid, volg @almere als je in Almere woont.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.