Voetbalverslag

Omdat onze vaste schrijver er niet bij is, moet iemand anders een stukje over de wedstrijd schrijven. Op de website van de Oldstars uit Marknesse willen we onze administratie wel op orde hebben. Nu lijkt schrijven over voetbal eenvoudig. Hele kranten bestaan ervan, maar het is een mijnenveld van clichées.
Een voetbalverslag bestaat uit bijvoeglijke naamwoorden, zoals ‘dramatisch’, ‘weergaloos’,’schandalig’ en ‘waardeloos’. We begonnen dramatisch, maar onze rechtsbuiten maakte een weergaloze goal. De rechtsback maakte een schandalige overtreding en de scheidsrechter was waardeloos. Er is niet zoveel eer aan te behalen.
Journalistiek is het beter een chronologisch verslag van de eerste tot de laatste minuut te maken, compleet met opstellingen, wisselspelers, doelpuntenmakers en gele en rode kaarten. Een opsomming van de feiten, zonder enig waardeoordeel. Maar voetbal is emotie. Het gaat om de verontwaardiging, de euforie, het verdriet van het verlies en de onrechtvaardigheid van de pech. De feiten doen er minder toe.
Dat zie je ook aan de professionele journalistiek. Een verslaggever put zich uit in beschrijvingen van de sfeer in het stadion en de gemoedstoestanden van de spelers. Het is nog een hele opgave om uit een wedstrijdverslag in de Volkskrant te achterhalen wat de uitslag was.
Nu ik het voetbalverslag moet schrijven van de wedstrijd FDS-SVM 5 van 20 december 2014, denk ik ook alleen maar in clichés. Zo praat je nu eenmaal over voetbal. Maar de frivole ernst van een amateurwedstrijd krijg je daarmee niet te pakken. Dat we met drie-twee verloren dankzij een partijdige scheidsrechter, is al een cliché op zich. Maar dat die man kaal was en in een keurig scheidsrechtersuniform op het veld liep, zegt misschien meer. Nog meer spreekt tot de verbeelding dat ik op een vrije zaterdag honderd kilometer heb gereden van Almere naar Havelterberg om in de meest onherbergzame omstandigheden met wind, hagel en in de modder een ongelukkige drie-twee nederlaag te incasseren. Het was dramatisch en schandalig. En dan weer honderd kilometer terug.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.