Tekort

De mens onderscheidt zich van een dier omdat ze beschikt over een rijke taal. Zij kan daardoor veel beter samenwerken dan een dier en de meest ingewikkelde dingen organiseren. Zonder taal stond er geen karretje op Mars.
Met de komst van internet en mobiele telefonie, vooral in die combinatie, heeft de mens weer een nieuwe kwantumsprong gemaakt. We kunnen nu zo snel en zo overvloedig informatie met elkaar uitwisselen, dat nieuwe uitvindingen en ontdekkingen veel sneller gaan.
Er is nu nog meer mogelijk met taal dan ooit, en de taal gaat bovendien vergezeld van een overvloedige beeldtaal, laten we dat niet vergeten. Taal bestaat tegenwoordig niet alleen uit woorden, maar ook uit een onuitputtelijke hoeveelheid beelden. Al eerder schreef ik hoeveel afbeeldingen elke dag voor iedereen beschikbaar worden gemaakt.
Verder heeft internet en mobiele telefonie de democratie verrijkt. Steeds meer mensen kunnen zich laten horen en de gang van zaken beïnvloeden. Van elke misstand kan een foto of een video de wereld worden ingestuurd. Iedereen kan een blog schrijven en dat de wereld in twitteren en facebooken.
En wie wat wil, kan veel meer deskundigen en belanghebbenden horen, voordat hij iets gaat regelen. Beslissingen in organisaties kunnen daardoor veel beter worden dan ze waren.
Als je je dat eenmaal realiseert, dan weet je dat de organisatie van die besluitvorming ook ingewikkelder wordt. Het is een specialisme geworden binnen het communicatievak, dat zich adviseur noemt of coach, procesontwerper, interaction-designer, regisseur, opleider of nog anders. Als je dat allemaal communicatieprofessionals noemt, en waarom niet, dan dreigt er een tekort.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.