Retraite

Twee keer per jaar trekt het college van Burgemeester en Wethouders zich terug, ergens op een afgelegen plaats, om uitgebreid over de financien van de gemeente te spreken. We noemen dat de college-retraite, alsof het definitief afgelopen is met dit gezelschap, net als voor de pastoors en missionarissen, die met emiritaat gaan en ergens in een speciaal bejaardenhuis hun laatste dagen slijten.
Voor het college en haar ambtenaren is het echter hard werken. Een boekwerk met getallen die ergens, vrijwel onnavolgbaar, oplopen tot ongeveer een miljard, is de taaie onderlegger van een onvoorspelbaar gesprek. Niemand weet van te voren wanneer het politieke vuurwerk begint en waar de wethouders het mes op tafel gaan zetten. Voor de ambtenaren dicht bij het bestuur is vaak wel duidelijk waar de schoen wringt en de temperatuur in de kamer zal oplopen, maar wanneer dat onderwerp op tafel zal komen, en op welke manier en met welke emotie (en vooral ook wanneer of het daarna voorlopig weer een jaar van tafel zal zijn), blijft een verrassing.
Dit jaar, tijdens de voorbereiding van de programmabegroting 2014, zit het college in Het Groene Geheim, een bed-and-breakfast midden in de bossen van Almere Hout, met uitzicht op houtwallen, gras- en bietenland. We zitten in een veel te holle ruimte, die zorgt voor onverstaanbaarheid en hoofdpijn aan het eind van de dag. Er staat een koffiezetapparaat met verse bonen, dat zichzelf om het kwartier met veel lawaai reinigt.
Maandag is de eerste dag waarop aan ‘gezamenlijke beeldvorming’ wordt gedaan. De grote bezuinigingen worden verkend. Af en toe hoor je een begin van een stevig standpunt, maar op zo’n eerste dag komen ze nog niet tot debat, laat staan tot oplossingen. Ze parkeren alles even ’tot het beeld volledig is’. Dit jaar gaan ze pas woensdag verder, want Prinsjesdag zit ertussen; mogelijk zelfs met nieuwe bezuinigingsellende voor de gemeente. Ze komen er heus wel uit.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.