Ondernemer

Gisterenmiddag organiseerde de Vereniging van Bedrijfskringen Almere samen met de gemeente een seminar over inkoop en aanbesteding. In de Businesslounge van het Topsportcentrum zaten zo’n zestig ondernemers en een paar ambtenaren. Ook de wethouder Economie was erbij. De ambtenaren legden uit hoe de aanbestedingswet eruit ziet, en de Almeerse ondernemers waren benieuwd naar hun kansen.
Zo makkelijk is het niet om opdrachten van de gemeente te krijgen. Voor grote aanbestedingen moet je vaak een groot bedrijf zijn. Voor de kleine opdrachten moet je de weg weten in het stadhuis. Kom er maar eens achter wie de beslissingen neemt. Het is een eilandenrijk van budgethouders verdeeld over diensten, afdelingen, programma’s en projecten. Met koude acquisitie ben je nog jaren bezig.
Maar een ondernemer is een ondernemer. Dus klagen doen ze niet. Zo’n late namiddag in het topsportcentrum is een mooie gelegenheid om hier en daar wat kennis te maken. En levert het niets op, dan heb je de markt toch maar mooi verkend en smaakt het biertje na afloop opperbest.
Ik kom uit een familie van ondernemers. Uit een lange traditie van veehouders en landbouwers. Loondienst was niet de ambitie in ons gezin. Liever arm, maar vrij, dan een vast salaris als knecht. En nog erger: ambtenaren, daar werden alleen grappen over gemaakt. Nog steeds overigens.
Op de bijeenkomst voel ik dat sentiment weer en kies ik als vanzelf een bescheiden plaats in dit gezelschap. Hier zitten zestig vrije vogels in de zaal. Ze verdienen mijn bewondering. Ze gaan voor hun passie. Kunnen lekker eigenwijs zijn. Allemaal zelfbenoemde directeuren. Ze moeten weliswaar alle zeilen bijzetten om deze tijden aan het werk te blijven, maar ze zijn niemands knecht. Ergens ben ik jaloers dat het hun gelukt is, maar ik weet dat ik mijn best niet heb gedaan en dat het anders is gelopen. Ik doe soms wel alsof ik een ondernemende ambtenaar ben, maar met een vast salaris is dat makkelijk praten. En zoals gebruikelijk ben ik mijn visitekaartjes weer vergeten, en dat zou een ondernemer nooit zijn overkomen.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.