Oefenramp

Gisteren naar een uithoek in Friesland geweest: Harlingen, en daar weer een uithoek van: Oostmeep, een groep zelfbouwhuizen in een weiland. In één van die huizen had ik een overleg met Frank H. over een crisiscommunicatieoefening in Almere. Frank beschikt over zo’n tachtig verschillende scenario’s van rampen: neergestorte vliegtuigen, overstromingen, stroomuitval, giframpen en kettingbotsingen (met altijd een LPG-tankwagen). Ik mocht kiezen.
Welke ramp wil je hebben in Almere? In de afgelopen zes jaar heb ik gelukkig nog niet veel meegemaakt. Er rijden treinen dwars door de stad, maar er is er nooit één ontspoord. We hebben een A6 die goed in de mist kan verdwijnen, maar vanwege de files blijft het bij blikschade. Een beetje brand ‘grijpt om zich heen’, maar in Almere liggen de huizen ruim uit elkaar, dus dat wordt nooit wat. Wat dacht je van een overstroming? We liggen toch zes meter onder zeeniveau? Erg onwaarschijnlijk achter drie dijken. Bovendien heeft de gemeente het crisiscentrum gepositioneerd in de kelder van het stadhuis.
Nee, de meest waarschijnlijke ramp in Almere is dat er iets uit de lucht valt. We liggen nu eenmaal in de aanvliegroute van Schiphol en aan de andere kant ligt ook nog vliegveld Lelystad. Het is ook een fijne ramp om te oefenen: in één klap heb je meteen veel ellende. Doden, brand, gevaarlijke stoffen, strafrechtelijk onderzoek en nazorg. Daar kun je wel even mee bezig zijn qua crisiscommunicatie.
Frank is in staat een virtuele werkelijkheid op te bouwen rondom de oefenramp, met slachtoffers, omwonenden en ramptoeristen, die honderden tweets en blogs de wereld insturen. De omgevingsanalisten van het communicatieteam ontrafelen hieruit de vragen, zorgen en behoeften van de betrokkenen en het publiek. Op basis daarvan zullen de pers- en publieksvoorlichters hun werk doen. De oefenramp zal zo’n 20 communicatieprofessionals een hele dag aan het werk zetten, omringd door waarnemers, tegenspelers en oefenleiders.
Als we de keuze maken uit één van de tachtig scenario’s, waait in Harlingen inmiddels de ‘Harlinger passaat’ door het Friese weiland, als voorbode van het opkomend tij. Welke oefenramp we kozen kan ik niet zeggen, want een aantal deelnemers van de oefening, lezen deze blog ook, maar het wordt zowiezo een drama.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.