Nieuwsitem

Op 26 september verscheen een kosten-baten-analyse van windenergie op zee met de conclusie dat dat de Nederlandse samenleving vijf miljard kost. Het was zondagavond de opening van het acht-uur-journaal alsof het ‘breaking news’ was.
Het rapport was een bijlage bij een Kamerbrief. In die brief liet het Kabinet weten dat er binnen de twaalf-mijlszone drie nieuwe windparken op zee mochten komen. De verslaggever vroeg de minister van Economische Zaken wat hij van het rapport vond. Maar dat wisten we al. Hij had het onderzoek zelf naar de Kamer gestuurd en, ondanks de uitkomst, een positieve beslissing genomen.
Het nieuwsitem duurde maar een paar minuten. De redactie had niet de moeite genomen de oppositie te bellen. Er was ook geen tegengeluid van een milieuactivist of van een energiemaatschappij. Tot driemaal toe herhaalde de nieuwslezer de kernboodschap: windenergie kost ons heel veel geld.
Via de website van het NOS-journaal vind ik het rapport. Het blijkt gedateerd op 6 maart. Mogelijk was het toen nog niet openbaar, maar als de conclusie schokkend was, dan had een wakkere journalist er zes maanden geleden al een item over gemaakt.
Het is geen nieuws. In het Energieakkoord staat dat we in Nederland minder afhankelijk willen zijn van fossiele brandstof. Die onafhankelijkheid kost geld. Wat misschien wel nieuws is, is dat de hoeveelheid CO2-uitstoot Europees gezien hetzelfde blijft, omdat er een vaste hoeveelheid emissierechten is; als Nederland minder CO2 produceert, dan heeft een ander land de kans om meer te produceren.
Ik vermoed dat de redactie van het NOS-journaal in het weekend onderbezet is. Tijdens de redactievergadering op zondagochtend, bracht iemand het rapport in: ‘wist je dat het vijf miljard kost?’ Zijn collega’s waren geschokt. In de loop van de dag bleek het ingewikkelder dan gedacht, maar toen had hij er al veel tijd in zitten. De kosten-baten-analyse van dit nieuwsitem viel negatief uit.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.