Imago

Laatst zat de minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, bij De Wereld Draait Door, een infotainment-programma van de VARA op de Nederlandse tv. Het is populair. Er kijken elke dag wel een paar miljoen mensen naar. Onze minister van Financiën was uitgenodigd, omdat hij de week ervoor, namens Europa, had onderhandeld met zijn collega van Griekenland over de openstaande schulden.
Volgens de publieke opinie was de Griekse minister met de staart tussen de benen afgedropen. Alle stoere beloftes waarmee zijn partij de verkiezingen in Griekenland had gewonnen, had hij niet kunnen waarmaken. Onze Jeroen was keihard geweest. Hij was een held. Hij had die Grieken alle hoeken van de kamer laten zien.
Matthijs van Nieuwkerk, presentator van het programma, vond dit een prachtig imago en ten behoeve van zijn grote publiek wilde hij Jeroen nog eens extra op het schild hijsen. In zijn heldenverering maakte hij er een gevecht van, een duel, een titanenstrijd. In hoog tempo gooide hij er alle cliché’s tegenaan van een minister die moedig de rug recht hield terwijl alle anderen al bogen.
De minister kreeg geen kans iets te nuanceren. Zijn repliek werd te bescheiden geacht. Zijn rol moest toch grootser en meeslepender zijn geweest. Had hij niet tot diep in de nacht aan de onderhandelingstafel gezeten?
De politicus zat weliswaar te glimmen vanwege de eer die hem werd toegedicht, maar hij wist wel beter. Ik zag hem een beetje op zijn stoel draaien en moedigde hem aan. Kom op Jeroen! Zeg hoe het werkelijk zit: ‘Beste Mathijs, nu moet je even je mond houden. Je streelt mijn ijdelheid, en daar is een politicus gevoelig voor, maar het is allemaal onzin. Ik ben slechts een boegbeeld, een woordvoerder. Ik word omringd door ambtenaren die alles voor mij uitrekenen, opschrijven, voorbespreken en uit onderhandelen met ambtenaren van Griekenland en van andere Europese landen. Niemand is een held of we zijn het allemaal. Iedereen moest er met opgeheven hoofd uitkomen. Ook de Griekse regering. Ik zit hier bij jou aan tafel omdat ik dat graag in alle nuances zou willen uitleggen, maar volgens mij komt dat jou niet goed uit.’
Nee dat komt niet goed uit. Als we iemand tot held hebben verklaard, moet hij dat niet gaan ontkennen. Dat is niet goed voor de kijkcijfers.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.