Held

In elk mensenleven zit een patroon als in een heldenverhaal. Joseph Campbell heeft dat opgeschreven in zijn boek The hero with a thousand faces. Het patroon bestaat uit twaalf stappen.
In het begin is er alleen maar een voorgevoel (1). Het leven gaat zijn gangetje, maar er is zacht knagen van ongenoegen, een dreiging ver weg of een groot verlangen dat sluimert. Dan gebeurt er iets dat ontwricht en aan het denken zet. De held krijgt een dwingende oproep (2) in actie te komen.
Maar hij heeft er helemaal geen zin in. ‘Waarom ik?’, denkt hij. Hij schiet in de weerstand (3). Op dat moment ontmoet hij iemand die hem een zetje geeft. Een mentor (4) houdt hem een spiegel voor en zegt de juiste dingen, waardoor hij uit zijn schulp kruipt. Dan volgt de eerste test (5), waarin de held zich moet bewijzen. En hij slaagt! Hij is de ster van de dag (6) en viert zijn succes.
Barstend van het zelfvertrouwen denkt dat hij er al is, maar dan begint het pas. Als hij ziet dat de grootste uitdaging nog voor hem ligt, staat hij al snel met beide benen weer op de grond (7). Dan komt het verhaal in een stroomversnelling (8). Er gaat van alles mis. De omgeving verandert in hoog tempo. Tot overmaat van ramp volgt ook nog het verraad (9). Anderen laten hem in de steek of erger nog: hij laat zichzelf in de steek. Maar er is geen weg terug. Hij moet door de donkerste tunnel op weg naar het licht (10). De held kijkt de dood in de ogen, maar hij doorstaat ook de laatste beproeving en dan is er de wederopstanding (11). Hij keert ouder en wijzer met de heilige graal terug naar huis (12), …en kan er weer een nieuw verhaal beginnen.
Een mens doorloopt vele keren deze cyclus. De komende dagen trek ik me terug in de bergen om de cycli van mijn leven te doorgronden. Ik ga zes dagen offline. Vandaag begint de reis van de held.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.