Grijpstok

Ik zie veel mannen met honden op het fietspad naar mijn werk, maar niet eerder zag ik een man met een combinatie van hond, grote boodschappentas en grijpstok. Hij kwam me vrijdagochtend tegemoet. Aan de lijn had hij een hond van het vuilnisbakkenras, wat in dit geval wel toepasselijk was, en met de grijpstok raapte hij af en toe iets op dat voor zijn voeten kwam.
Hij week niet af van de rechte lijn die hij liep. Hij wist dat de boodschappentas ook wel vol zou raken als hij alleen het zwerfvuil zou oprapen dat binnen zijn bereik lag. Want er lag genoeg, zeker langs het fietspad: blikjes, snoeppapier, plastic bakjes, sigarettendoosjes. De dagelijkse stroom fietsers laat een spoor van verpakkingsmateriaal achter, dat waarschijnlijk steeds per ongeluk uit hun handen valt. De man moet zich hebben geërgerd, maar in plaats van maar te blijven mopperen, heeft hij de grijpstok in eigen hand genomen en bij elk blokje om verzamelt hij voortaan alles wat in zijn boodschappentas past.
In Almere wonen veel mensen met een hond. Ik hou er niet van, maar ik kan me voorstellen dat Almere met al zijn tuinen, bossen en parken daartoe uitnodigt. Al enkele jaren schakelen gemeente en politie de hondenbezitters in om bij te dragen aan de veiligheid van de stad. Nu zie ik ineens ook overdag extra mogelijkheden. Als bij elke uitlaatbeurt ook een deel van het zwerfvuil uit de grasstroken, parkjes en bermen wordt gehaald, ziet de stad er meteen een stuk schoner uit. Zou het mogelijk zijn om iedereen die hondenbelasting betaalt van gemeentewege een grijpstok te verstrekken? Dan doen we daar ook meteen een handige verzameltas bij en een opgewekt petje in vrolijke kleuren. Zo zou je ook van ver al kunnen zien of iemand de belasting heeft betaald.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.