Dinsdag

Op dinsdag vergadert het college van BenW van Almere. Ik zit daarbij. Verder kan ik er begrijpelijkerwijs niet veel over zeggen. Wat er in die kamer wordt gezegd en besproken kom terecht in een officieel verslag en dat is dan ook het enige geldige verslag van deze vergadering. Elk ander verslag telt niet en mag ook niet officieel bestaan.
Ik kan wel in het algemeen iets zeggen over mijn rol in dat college. Die is eigenlijk minimaal. Er worden uiteindelijk besluiten genomen, waarvan het persbericht al is gemaakt. Soms wordt er nog iets gezegd over dat bericht en wijzig ik dat, en heel soms geef ik een communicatieadvies. In de zin van: zou het niet doen, of: dat lijkt me een goed idee. Dat is eigenlijk mijn officiële inbreng. De inbreng die dan ook in het officiële verslag terecht komt.
Wat ik verder inbreng is ondefinieerbaar, maar daarom niet per definitie onbelangrijk. Ik regel dingen, verbind dingen, zorg dat er een geheugen is. Dat soort dingen. Soms is het ook wat subtieler. Ik ben bijvoorbeeld dankbaar publiek voor de politieke discussie. Wethouders overtuigen elkaar zelden, maar een geduldige toehoorder zoals ik, is een mooi ijkpunt. Over het algemeen begrijp ik hen heel goed, welk standpunt ze ook verkondigen. Ik ben een groot bewonderaar van politici. In alle oprechtheid. Ik weet dat ik er zelf nu eenmaal geen aanleg voor heb.
Ik ben ook in het college voor de afleiding. Als vertegenwoordiger van de afdeling Communicatie, vang ik veel klachten op die over communicatie gaan. Klachten zijn altijd terecht, maar – beter nog – ze leiden de aandacht af van het inhoudelijke probleem.
Communicatie gaat regelmatig fout. Het is niet anders. Meestal is het niet mijn directe schuld, maar er is altijd wel het idee dat ik het de volgende keer veel beter kan doen. En dat stelt ook weer gerust.
Dit is ongeveer de samenvatting van mijn werk op dinsdagochtend als het college van BenW vergadert.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.