Assessment

Logeion is de beroepsvereniging voor communicatieprofessionals. Ze organiseren van alles. Ik ben lid en zo’n twee a drie keer per jaar ga ik eens ergens heen. Zo was ik gisteren in Bilthoven bij een seminar dat Logeion organiseerde samen met een commercieel bureau dat gespecialiseerd is in assessments. Zij kunnen individuen, teams en hele afdelingen door de assessmentmolen halen en zo een mooie onderlegger bieden voor een reorganisatie of een nieuwe koers.
Het publiek bestond voornamelijk uit communicatiemanagers. Vrouwen en een paar mannen van veertig jaar of ouder. Allemaal waren ze bezig met herstructurering, reorganisatie of domweg krimp. Net als ik. En als je dan toch daarmee bezig bent, dan kun je dat beter zo grondig mogelijk doen. Dus assessments, dat klinkt goed.
Het begint allemaal met een goed idee over waar het heen gaat met het vak. Je moet immers wel een ideaal hebben; een eenvoudige kaasschaafmethode dat is je eer als communicatiemanager te na. Als je jouw koers bepaald hebt, maak je een zogeheten was-wordt-tabel van je afdeling; welke functies heb je en wat heb je straks nodig. Met die tabel in de hand kijk je naar de mensen die je hebt.
En dan ben je heel erg toe aan het commerciële bureau voor de assessments. Je medewerkers maken de gebruikelijke persoonlijkheidstests, maar ondergaan ook een toets op hun vakkennis en hun vakbekwaamheid. En dat is nieuw. Ons wordt verzekerd dat als mensen dat ondergaan, ze ineens ook tot het inzicht kunnen komen dat het communicatievak eigenlijk helemaal niet bij ze past. Dan gaan ze soms hartstikke opgelucht en met nieuwe energie hier de deur uit, aldus het commerciële bureau.
Zo horen we het graag. Assessments kunnen heel louterend zijn. Mensen die zaten te verpieteren in hun functie, bloeien helemaal op als ze daar van verlost worden en heel iets anders kunnen gaan doen. Liefst buiten de deur natuurlijk. Hartstikke onafhankelijk zo’n bureau. Daar zijn reorganiserende communicatiemanagers gek op.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.