Amoreel

Gisteren een nieuw woord geleerd: amoreel. Ik vond het in het boek van Joris Luyendijk dat gaat over het bankwezen, Dit kan niet waar zijn. Amoreel betekent dat er geen opvattingen bestaan over goed en slecht anders dan wat wel of niet bijdraagt aan het doel dat je nastreeft binnen de marges van de wet. Amoreel is niet immoreel, maar: zonder moraal.
Zo kun je erop uit zijn zoveel mogelijk winst te maken door slechte producten te verkopen, hoge commissies op te strijken, de adders onder het gras in de kleinste lettertjes te zetten, de belastingen zoveel mogelijk te ontduiken, enzovoort. Het doel heiligt alle middelen, als je maar binnen de kaders van de wet blijft. Wie het meeste verdient is de held. Wie niet alle mogelijkheden benut is een sukkel.
Het lijkt op de voetballer waar je niet tegen wilt voetballen en die je liever in je eigen team hebt. Hij zoekt de tegenstander op, hij scheldt en bedreigt, hij deelt een tik uit als niemand kijkt, hij intimideert en zoekt de confrontatie, en als hem zelf iets overkomt, klaagt hij steen en been bij de scheidsrechter. Hij verstaat de kunst de tegenstander zo te ergeren, dat die uiteindelijk zijn beheersing verliest en tegen een rode kaart aanloopt. Zo deed Materazzi (Italië) dat in de WK-finale van 2006 met Zidane (Frankrijk). Materazzi is in eigen land een held, want Italië won de cup. Het doel heiligt de middelen (zo schreef een andere Italiaan).
Amoreel is een ander woord voor: alles doen wat mag binnen de afgesproken spelregels. Verder ontbreekt elk waardeoordeel. Het doel is niet anders dan het spel te winnen. En willen winnen verdringt de natuurlijke aanleg van de mens om sociaal te zijn en mededogen te hebben. Hoe vaak zie je op het voetbalveld iemand totaal van karakter veranderen; een lieve zorgzame man buiten de lijnen wordt een beest op het veld. Dat gebeurt ook op de beursvloer, in het zakenleven, in de politiek, in elk ander spel dat draait om winst en verlies. Als iets begint te lijken op oorlog, dan verdwijnt de moraal.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.