Abc

Mijn moeder wordt negentig en geeft een feest. Bij dit soort gelegenheden is het gebruikelijk dat haar kinderen een cadeau aanbieden omlijst met een toespraak, een sketch of een lied. Wij voldoen elke keer weer aan die verwachting, omdat we weten hoezeer zij dat op prijs stelt. En niet alleen omdat ze nu zelf het feestvarken is. Een feest van enige betekenis waar niemand de moeite neemt het bruidspaar of de jubilaris toe te spreken, is voor haar een mislukt feest. Alleen maar eten en drinken ter ere van de jarige, is ongepast. Iemand hoort het feestelijk middelpunt ook even in het middelpunt te zetten, zo is haar opvatting.
Mijn broers en zussen doen in dit soort gevallen een beroep op mij. Ze denken dat het mij geen enkele moeite kost om zo’n toneelstukje of liedje even in elkaar te zetten. Wat niet waar is, maar wat ik nooit zal toegeven. Mijn oudste zus deed dit keer de suggestie om een abc voor ons moeder te maken. Zoiets is ver beneden ons niveau en over het algemeen tenenkrommend, maar het bracht me toch op een idee dat ik op deze plaats graag met u deel.
Dit is het recept. Verdeel aan het begin van het feest de letters A tot en met Z op een willekeurige manier over de tafels en leg er wat balpennen bij. Vraag iedereen voor de jarige iets te verzinnen bij de letter die ze op hun tafel aantreffen. Dan in een tweede ronde vraag je het gezelschap zich te mengen. A gaat bij B zitten, C bij D enzovoort, met de opdracht een rijmpje te maken van de twee letters, zoals we dat uit de traditie kennen. Als iedereen klaar is, laat je de gasten zelf hun rijmpjes voordragen van A tot Z.
Ik heb het zondag uitgeprobeerd en het werkte goed. Het was een creatief moment, iedereen had zijn eigen boodschap voor de jarige en het gezelschap mengde zich ook nog wat meer. Ondertussen was mijn moeder het stralend middelpunt. En daar ging het natuurlijk om.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.