Nabuurschap

Onderweg naar Hoogeveen trekt een feëeriek landschap aan mij voorbij. Elke boom, struik, hek, is bedekt met een klein laagje rijp, waardoor de wereld een pentekening lijkt in enkel grijstinten. Het is een landschap van weilanden en bossen met hier en daar een boerderij, en dan bij vier graden onder nul.
In dit achterland van Drenthe, in de driehoek die loopt van Meppel, via Emmen naar Stadskanaal, wonen 300.000 mensen. Volgens de wetten van de economie is zo’n populatie goed voor één ziekenhuis, maar in de praktijk zijn het er drie.
We gaan op bezoek bij Bethesda in Hoogeveen. We parkeren bij de hoofdingang en gaan door de grote draaideur naar binnen. We lopen tegen een balie aan waar twee vrijwilligers ons de weg wijzen. Ook in de koffiehoek en het ziekenhuiswinkeltje werken vrijwilligers. En dan zijn er nog de twee grote mannen die met rolstoelen heen en weer lopen om mensen van de auto naar de dokter te rijden.
In een relatief kleine stad als Hoogeveen, is het ziekenhuis een gemeenschap op zichzelf. De medewerkers, vrijwilligers en patiënten lijken elkaar allemaal te kennen. Het ziekenhuis is veel meer dan een gebouw met dokters, verpleegsters en apparaten. Dit is een dorpshuis waar ze toevallig mensen beter maken.
Rondom dit ziekenhuis – en natuurlijk rond vele andere streekziekenhuizen – ligt een krachtenveld van zorgverzekeraars, medisch specialisten, huisartsen en politici. Dat is een andere wereld, waarin het gaat om positie, zeggenschap en invloed. En het gaat vooral om geld. Geld dat er niet is en zeker in Drenthe niet.
De vrijwilligers in de centrale hal bij de hoofdingang laten zien dat er andere wetten gelden in het dunbevolkte (en ook niet zo rijke) land van Drenthe. De mensen zijn op elkaar aangewezen en willen voor elkaar zorgen. Goed nabuurschap heet dat in deze streek van Nederland. Het betekent ook: een grote achterdocht naar alles buiten de eigen kring. Bemoei je er niet mee, we redden ons zelf wel. Desnoods nemen we het ziekenhuis over.

Dit bericht is geplaatst in verbinding en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.