Verschillen

Een Veen-Drenth moet niets hebben van een Zand-Drenth, leer ik deze week. Ik neem het in me op als een mededeling van een andere planeet. Ergens eeuwen terug ontstonden blijkbaar verschillen op basis van de vruchtbaarheid van de grond waarop je woonde. En dit is niet het enige verschil in Drenthe. Er zijn verschillen in geloof, rudimenten van de verzuiling in gereformeerden, hervormden en katholieken. Er zijn verschillen in taal en geboortedorp waardoor argwaan en achterdocht worden gevoed. Ten slotte zijn er nog de armen en de rijken; de arbeidersgezinnen uit de veengebieden en de middenstanders en notabelen uit de steden.
Drenthe is een streek als elke andere streek in Nederland met een lange geschiedenis. En die geschiedenis zit de vooruitgang in de weg. De argwaan en achterdocht is zo diep geworteld, dat iemand uit Hoogeveen liever ter plekke sterft in een ambulance dan dat hij naar de intensive care in Emmen wordt gebracht. Vandaar dat hij vecht voor het behoud van een compleet ziekenhuis, ook al is dat economisch onhaalbaar (zie gisteren).
Ook in een jonge stad als Almere zijn er vele verschillen. Naast de vertrouwde verschillen in geloof en rijkdom, hebben we in Almere de eerste en tweede generatie Amsterdammers en nu de eerste echte generatie Almeerders. En dan zijn er in de stadsbevolking tientallen verschillende nationaliteiten te onderscheiden die soms gescheiden van elkaar leven in eigen subculturen, verenigingen en gebedshuizen. De geschiedenis en cultuur van oude Amsterdammers, jonge Almeerders, Antillianen en Surinamers, mengen zich soms in handel, sport of muziek, maar evengoed blijft het vaak van elkaar gescheiden in de soevereiniteit van de eigen kring.
Koester diversiteit is een principe van Almere, vanuit de overtuiging dat diversiteit zorgt voor vooruitgang. ‘Voor een robuust ecologisch, sociaal en economisch systeem’, zo schreef het gemeentebestuur. Ook ik ben ervan overtuigd dat variatie in mensen net zo werkt als biodiversiteit; het zorgt voor wendbaarheid en overlevingskansen in een wereld die steeds in verandering is.
Kijkend naar Drenthe is er wel één belangrijke voorwaarde: de verschillen mogen niet stollen in argwaan en achterdocht. Bij het koesteren van de diversiteit hoort daarom ook het willen overbruggen van de verschillen.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.