Reliboulevard

Langs de Evenaar in Almere worden vrijwel tegelijkertijd drie religieuze instellingen gebouwd: een Hindoetempel, een Boeddatempel en een Moskee. De drie nieuwe gebouwen staan gewoon tussen de appartementencomplexen en de tijdelijke prefab-woningen langs de brede verbindingsweg van Almere Buiten. Ze staan zelfs een beetje klem. Geen grote pleinen of omliggende parken, die de Godshuizen enige allure geven. Nee, gewoon in de rooilijn, kort op de buren, als een kantoorgebouw aan de stoep.
Het casco van de Hindoetempel is bijna af. De geelgoude koepel werd in één keer als een grote vanillepudding op het dak gezet en daarmee was meteen het hoogste punt bereikt. De veelkleurige bogen in de façade en een klein gemetseld voorportaal zouden zo het decor kunnen vormen voor Duizend-en-één-nacht.
Van de Boeddatempel staat alleen het houten frame rechtovereind en valt vooral de kolossale trap op die nu al zichtbaar naar de hemel reikt. De artist impression op het bouwbord belooft ook hier een sprookjesachtig gebouw met doorzalende daken als van een pagode in de paleistuinen van Bangkok of de verboden stad van Peking.
De moskee ziet er veel moderner uit. Hij blijkt ontworpen door een Nederlandse architect uit Reeuwijk, terwijl ik altijd dacht je minstens uit Marokko of Turkije moest komen om dat te kunnen. De constructie van baksteen en blauwgekleurd glas heeft een duidelijke signatuur, maar mist nog de twee vierkante minaretten, die het gebouw zullen transformeren tot een echte moskee. Ik verwacht dat het gebouw ook indruk zal maken als het ’s avonds van binnenuit wordt verlicht.
De drie gebouwen illustreren de culturele diversiteit van Almere, niet alleen in religie, maar ook in nostalgie. Waar de islam kiest voor een nieuwe moderne jas, lijkt het boeddhisme en het hindoeïsme voor altijd verpakt in een vaste traditionele vorm. Is dat verstandig? Moeten ze zich juist in Almere niet van hun meest vernieuwende en vooruitstrevende kant laten zien?
Van de vijf wereldgodsdiensten ontbreken misschien niet voor niets een christelijke kerk en een synagoge hier langs de Evenaar. Deze traditionele godsdiensten hebben relatief weinig aanhang in Almere. Het moet wel een beetje hip zijn in deze eeuwig jonge stad. Dus als die Jehovakerk er nog komt, kies dan eens een Japanse architect.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.