Norm

Dit is het dilemma van de begrijpelijke norm en het ongewenste effect.
Er zijn in Nederland misschien tweehonderdvijftig betaald voetballers die ervan kunnen leven. Zij voetballen bij één van de achttien eredivisieclubs en komen voort uit lichtingen van tienduizenden voetballers die ook allemaal prof wilden worden, maar niet door de eindeloze selecties kwamen. Misschien honderd voetballers verdienen zoveel dat ze, als ze netjes op hun geld passen, na hun voetbalcarrière kunnen rentenieren. We vinden het vanzelfsprekend dat een goede voetballer in Nederland een half miljoen per jaar verdient. De allerbeste Nederlandse voetballers voetballen voor miljoenen in het buitenland.
Er zijn in Nederland ongeveer tweehonderdvijftig luchtverkeersleiders. Zij werken op Schiphol, één van de grootste luchthavens ter wereld. Elke lichting nieuwe luchtverkeersleiders komt voort uit een verzameling van tweeduizend kandidaten, jonger dan 26 jaar, die zich met VWO-wiskunde melden aan de poort. Na een eerste selectie, blijven daar vierentwintig aspirant-luchtverkeersleiders van over, die een duur en intensief opleidingstraject van vier jaar ingaan. Aan het eind daarvan blijven er ongeveer acht over. De kans is nog groot dat eenmaal in de verkeerstoren er in het eerste jaar nog één of twee afvallen, omdat ze het toch niet dag in dag uit blijken aan te kunnen.
Een goede luchtverkeersleider is zeldzaam, net als een goede voetballer. Daarom heeft ook een luchtverkeersleider een goed salaris. Het verschil is dat de voetballer bij een commercieel bedrijf werkt en de luchtverkeersleider bij een overheidsorganisatie. Voor de laatste geldt daarom de Balkenende norm, van ongeveer 230.000 euro bruto per jaar.
Net als voetballers zijn luchtverkeersleiders transfervrij en kunnen ze hun talent ook elders op de wereld goed verkopen. Zoals de beste Nederlandse voetballers in het buitenland voetballen, zo kunnen luchtverkeersleiders voor een driedubbel of vierdubbel salaris naar Dubai of Singapore vertrekken. De investering in selectie, opleiding en training gaat dan de grens over.
Voetballers kunnen we nog wel missen, maar luchtverkeersleiders niet. Zonder hen ligt Schiphol, één van de motors van de Nederlandse economie stil.
Zie hier het dilemma van de begrijpelijke norm en het ongewenste effect.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.