Heermoes

Zondag liep ik met mijn zus over het terrein van Netl aan de Leemringweg in de Noordoostpolder. Netl is een wild park met een vijver en kunstmatige duinen, volleybalvelden, jong bos en een kruidentuin. Er staat een groot restaurant op, een Duitse legerhelikopter, een tipi tent, een straaljager en een kleine winkel waar ze kleding van brandnetelstof verkopen. Het park ademt een alternatieve sfeer, passend bij de bedenkers ervan, de familie Krebas, die in 2005 voor een paar honderd miljoen euro hun succesvolle website Marktplaats verkochten.
Tijdens de wandeling ontdekte mijn zus met groot enthousiasme een klein plantje tussen het gras. Zij prees de geneeskundige kracht ervan. Het was goed voor botten en gewrichten, dankzij het silicium en andere mineralen die deze plant in grote hoeveelheden bevat. Zij trok het plantje uit de grond en liep er de rest van de wandeling mee in haar hand, terwijl ze af en toe een klein stukje ervan in haar mond stak.
Mijn zus kon niet meteen op de naam komen, maar ik herkende het meteen als heermoes (Equisetum Arvense) en ik was verbaasd over haar opwinding. Voor mij is heermoes de naam van een plaag. In ons alternatieve wijkje De Buitenkans tiert het plantje welig en overwoekert het al het gewone gras op het talud van onze vijver. Niemand van mijn alternatieve buren heb ik het ooit zien plukken, koken of opeten hoewel ook zij bekend zouden moeten zijn met de geneeskrachtige eigenschappen ervan.
De tuinliefhebbers in onze wijk hebben een hekel aan heermoes vanwege zijn onuitroeibare karakter. ‘Als je heermoes in je tuin hebt, dan kun je beter verhuizen’, is het moedeloze devies. Ik liet mijn zus weten dat ik haar kilo’s van dat groen kon bezorgen en nog onbespoten ook. Later bedacht ik dat ik er een stukje over moest schrijven voor onze wijkkrant. Dit moet de natuurliefhebbers, veganisten en antroposofen in onze wijk aanspreken. Het talud wordt regelmatig gemaaid en bij het buurtetentje krijgen we voortaan heermoessoep, heermoestaart en natuurlijk heermoesmoes.

Dit bericht is geplaatst in samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.