Reputatie

Gisteren kreeg ik een waarschuwing: ‘Houd die man in de gaten!’ Degene die alarm sloeg, was ervan overtuigd dat hij niet deugde. ‘Hij lijkt gedreven en professioneel’, zei ze, ‘maar uiteindelijk kun je er niet op bouwen. En hij is bevriend met die en die. Nou dan weet je het wel!’
Almere is net een dorp. Iedereen houdt elkaar in de gaten. Ik moet dit verhaal al heel abstract houden, anders denkt iemand de personages te herkennen. Ik kan eigenlijk beter net doen of het zich ergens anders afspeelt. In een dorp in Limburg, bijvoorbeeld. Maar goed; het gaat helemaal niet om die man, maar om het fenomeen: reputatie.
‘Het komt te voet, en gaat te paard’, praatte ik vroeger anderen na. Nu ik ervoor heb doorgeleerd, weet ik wel beter. Die uitdrukking geldt alleen voor een goede reputatie. Voor een slechte reputatie geldt heel wat anders: ‘het komt te paard en blijft logeren.’
Onze man heeft in het verleden mensen teleurgesteld. Hij is niet van kwade zin, maar het was allemaal wat onhandig en amateuristisch wat hij deed. Nu willen sommige mensen niet meer met hem gezien worden, hoe aardig hij het ook bedoelt.
Anderen weten er inmiddels ook van, hebben hun oordeel gevormd en ze bevestigen elkaar in hun mening. ‘Het is altijd hetzelfde liedje’, roepen ze. Maar als een reputatie eenmaal lekker bekt, zing je liever geen ander lied.
De Almeerders van het eerste uur geven hem de kans niet van zijn reputatie af te komen. Gelukkig krijgt iedereen in Almere een tweede kans. Er komen nieuwe mensen, er ontstaan nieuwe wijken. Ook ‘die man’ kan nog eens met een schone lei beginnen. Hij kan nieuwe vrienden maken en aan een nieuwe reputatie bouwen. Dat is het voordeel van een moderne nieuwe stad. Ook al is het net een dorp.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.