Buurthuisvergadering

Ik woon nu zes jaar in het wijkje De Buitenkans in de Stripheldenbuurt van Almere, en ruim vijf van die zes jaar ben ik bezig met de realisatie van een buurthuis. De stichters van de wijk, een groep gelijkgestemden die ecologisch en in harmonie met elkaar wilden wonen, hadden dat buurthuis vanaf het begin centraal gesteld in hun plannen. De allereerste heipaal van de hele wijk, die in mei 2005 werd geslagen, zit onder het buurthuis. Het zou gelijk met alle particulieren woningen worden opgetrokken. Maar dat kwam er niet van, want daar was geld voor nodig, dat er toen nog onvoldoende was. De bewoners hadden in die eerste jaren al hun geld nodig voor hun eigen huis. Ook was er voorzien in zelfwerkzaamheid als één van de pijlers van de bouw, en ook die zelfwerkzaamheid werd in eerste instantie vooral in het eigen huis gestoken. Kortom: de bouw van het buurthuis lag stil.
Toen ik in 2007 in de wijk kwam wonen, waren de stichters ook zo’n beetje klaar met hun huizen. Er was weer tijd voor het buurthuis. Als aanhanger van het idee en ook om wat mensen goed te leren kennen in de wijk, trad ik in mei 2008 toe tot het buurthuiscomité om een realisatieplan te maken, niet wetend hoezeer het buurthuis een splijtzwam zou worden in het harmonisch bedoelde buurtje.
Ik had (en heb nog steeds) weinig verstand van huizenbouwen. Toen ik eraan begon dacht ik dat ik misschien hoogstens iets in de sfeer van communicatie kon doen voor het buurthuiscomité. Nu terugkijkend bleek communicatie het belangrijkste te zijn wat we de afgelopen vijf jaar hebben gedaan. Vanaf mei 2008 tot heden (september 2013) heb ik gemiddeld eens in de twee weken een avond overleg gehad over het buurthuis, met pieken van drie keer per week, en soms wat rustiger vakantietijden. En van vrijwel alle vergaderingen was ik initiator en voorzitter. Verder heb ik nieuwsbrieven, krantenstukjes, realisatieplannen, manifest, beheerreglementen, verhuurregels, vergadernotulen, agenda’s, uitnodigingen en nog veel meer brieven, mails en vlugschriften geschreven, dan er schroeven in het buurthuis zitten.
Na een definitieve beslissing op 29 november 2011, is er vanaf 1 januari 2012 de daadwerkelijke bouw begonnen op het fundament dat er vanaf 2005 al lag. En nu staan we op het punt de datum vast te stellen waarop de officiële opening zal plaatsvinden. Ik had zondag 27 oktober voorgesteld, maar over de mail kwamen al wat bezwaren binnen. Niet iedereen denkt dat we dat gaan halen. Ik denk juist dat de laatste loodjes juist wat sneller gaan, als er een deadline is. Dus: ook over die openingsdatum zullen we nog even moeten vergaderen.

Dit bericht is geplaatst in communicatie, samenleven en getagd , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.