Bodycam

Gisteren in het NOS-journaal: een verhaal over de bodycam. Een camera op het hoofd van een politieman, die tijdens zijn hele dienst alles registreert. Ze waren enthousiast in de VS, want er werden daardoor meer boeven gevangen en veroordeeld. Maar in Nederland begonnen ze er niet aan. De woordvoerder van de politievakbond (hè, wat zegt de politie zelf?) zei desgevraagd dat de beelden ook tegen de politieagent kunnen worden gebruikt. Dat is een bizar antwoord. Als iets steevast onder controle moet staan, dan is het de politie. Maar de journalist vroeg niet door. In de VS bleken de kritische volgers van de politie ook blij met de camera’s. De beelden kunnen de verklaring van de agent ontkrachten en agenten blijken zich beter te gedragen.
Het is een kwestie van tijd dan lopen we allemaal met een camera op ons hoofd. Dat heet Google-Glass. Dan zal iedereen de hele dag door zijn eigen beelden verzamelen. Ik wacht op de dag dat iemand met zo’n bril het stadhuis van Almere binnenkomt en alles filmt wat de ambtenaar achter de balie doet en vervolgens een gegronde klacht indient.
Als alle burgers een bodycam hebben, dan kan de overheid niet langer achterblijven. Bij de bezwarencommissie, de ombudsman of in de rechtszaal zal de burger zich met de eigen opnames verdedigen. Daar moet de overheid dan belastende beelden tegenover kunnen zetten. Zo is er straks van elke gebeurtenis een volwaardige film met diverse camerastandpunten.
Een logisch stap is dan ook: alle ambtenaren verplicht een bodycam. Anders verliezen we het van de mondige burger. Het kan helemaal geen kwaad. De ambtenaar moet zich elke dag kunnen verantwoorden voor wat hij voor de samenleving doet. En het is ook niet erg om te kunnen laten zien hoe de burger zich soms gedraagt. Al met al zal de zelfbeheersing en wellevendheid toenemen.

Dit bericht is geplaatst in communicatie en getagd , , , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.